Voor hoogsensitieve personen is de werkdag soms enorm belastend. Je komt vermoeid thuis, voelt je overprikkeld en voelt je misschien niet gewaardeerd. Vooral bij routinematige werkzaamheden komt het regelmatig voor dat HSP’ers zich niet op hun plek voelen.

Je hebt misschien het gevoel dat je vastloopt of verveelt je enorm. Waar ligt dat aan en welke klachten kunnen er ontstaan? Ik leg je uit wat routinematige werkzaamheden zijn, hoe ze jou als HSP’er beïnvloeden en wat je kunt doen om problemen op het werk te verhelpen.

Wat is HSP?

HSP is een afkorting voor de term Hoogsensitieve Persoon. Het is een term die in 1991 voor het eerst werd gebruikt voor personen die prikkels vaak gevoeliger waarnemen. Er wordt gedacht dat het zenuwstelsel van HSP’ers anders werkt, waardoor externe prikkels en sensaties vaak heftiger binnenkomen, wat vaak enorm veel energie kost.

Als HSP’er ervaar je deze prikkels op je eigen manier. De kenmerken van HSP zijn dus voor iedereen anders. Mogelijk ervaar je de volgende dingen:

  • Je hebt sneller last van harde geluiden.
  • Je wordt snel chagrijnig wanneer je honger hebt.
  • Na een drukke dag wil je je terugtrekken.
  • Sociale activiteiten kunnen veel energie kosten.
  • Andermans stemming heeft invloed op jouw stemming.
  • Je voelt andermans emoties goed aan.
  • Je werkt liever alleen, zonder dat iemand op je vingers zit te kijken.

Routinematige werkzaamheden: wat zijn dit?

Sommige werkplekken staan in het teken van routinematige werkzaamheden. Dit zijn herhalende en eentonige werkzaamheden die vaak de hele dag hetzelfde zijn. Je hoeft weinig moeite te doen om de werkzaamheden goed uit te voeren, wat geestdodend kan zijn. Misschien heb je het gevoel dat je niet zinvol bezig bent, aangezien iedere dag hetzelfde is. Er is weinig tot geen ruimte voor uitdaging en groei.

Routinematige werkzaamheden en HSP'ers: waarom loop je vast?

HSP’ers en routinematige werkzaamheden

Onderzoekers hebben uitgezocht welke zaken HSP’ers belangrijk vinden op de werkvloer. Hieruit blijkt dat je als HSP’er voornamelijk behoefte hebt aan betekenisvol werk. Je wilt graag iets bijdragen en je op zinvolle taken richten. Daarnaast is afwisseling ontzettend belangrijk, net als de juiste hoeveelheid uitdaging. Je wilt laten zien wat je in huis hebt en graag meerwaarde bieden.

Wanneer je als HSP’er te lang bezig bent met routinematige werkzaamheden, kun je last krijgen van bepaalde klachten. Zo is stress een veel voorkomend probleem onder HSP’ers die constant dezelfde taken moeten uitvoeren. Je raakt overprikkeld en bent constant buiten je comfortzone aan het werk. Dit kan leiden tot een burn-out, waarbij je compleet overwerkt en uitgeput bent.

Een ander gevolg kan de bore-out zijn. Dit probleem ontstaat juist doordat het routinematige werk je te weinig prikkels biedt. Je vindt niet voldoende uitdaging in je werk. Je groeit niet in je werk en komt daardoor stil te staan. Dit zorgt voor minder voldoening en kan zelfs je zelfvertrouwen schaden. Neerslachtige gevoelens en werkstress kunnen een gevolg zijn.

Zie ook: HSP en stress op de werkvloer

Wat moet je doen om de problemen te verhelpen?

Houd je je als HSP’er vooral bezig met routinematig werk en wil je klachten voorkomen of verhelpen? Dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Begin bij het begin, door jezelf in kaart te brengen. Wie ben je en welke kwaliteiten heb je in huis? Welke uitdagingen zoek je of op welke manier komt jouw persoonlijkheid het beste tot zijn recht? Aan de hand van deze informatie kun je stappen ondernemen. Misschien zijn er andere mogelijkheden binnen je baan die je met je werkgever kunt bespreken. Soms is het zoeken van een andere baan juist een oplossing.

Stappen zetten

Vind je het lastig om de juiste stappen te zetten en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op met Tjepkema Coaching. Ik ben gespecialiseerd in loopbaancoaching voor HSP’ers. Samen kijken we naar wat je kunt en op welke plek jij het beste tot je recht komt. Ik help je om het juiste perspectief te vinden, want een gevoelige persoonlijkheid is geen last maar juist ontzettend waardevol. Dankzij de juiste werkomgeving en werkzaamheden lukt het je om weer plezier te krijgen in je werk en om zelfs een mooie carrière tegemoet te gaan.

Hooggevoelig? Ik sta voor je klaar

Het kan lastig zijn om met jouw hoogsensitiviteit om te gaan. Ook het vinden van een baan die echt bij je past kan een opgave worden. Loop jij tegen bepaalde problemen aan door je hoogsensitiviteit? Dan sta ik voor je klaar. Ik help je graag om je leven zo in te richten dat jij je hier 100 procent prettig bij voelt. Begeleiding bieden in de zoektocht naar een baan die echt bij jou past, dat hoort hier ook bij.