Merk jij dat je constant overprikkeld raakt op de werkvloer? Kost het je flink wat energie om te werken en lukt het je niet meer om te ontprikkelen? Gaat je hartslag omhoog als je alleen al aan je werk denkt? Goed leren omgaan met stress en zelfzorg zijn goede manieren om iets aan dit probleem te doen. Maar wat betekent overprikkeld zijn nu eigenlijk, hoe merk je dat, welke rol speelt hoogsensitiviteit in dit verhaal en hoe kan ik je hierbij helpen?

Wat is overprikkeld zijn?

Bij overprikkeling is er sprake van verminderde belastbaarheid van het brein. Je hersenen putten uit, omdat ze de hoeveelheid prikkels niet langer kunnen verwerken. Er komt te veel informatie via je zintuigen naar binnen, waardoor focussen uiterst lastig wordt. Daarnaast is het wel vrijwel onmogelijk om nieuwe informatie tot je te nemen of je gedachten goed te ordenen.

Hoe merk je dat je overprikkeld bent?

Klachten die spelen bij overprikkelingen verschillen per persoon. Vaak is er sprake van lichamelijke, emotionele, sociale en cognitieve klachten. Hoofdpijn, vermoeidheid, spierspanning, hartkloppingen en een hoge ademhaling zijn voorbeelden van lichamelijke klachten.

Bij cognitieve klachten is het lastig voor jou om je te concentreren en kun je lastiger omgaan met stress. Ook is er vaak sprake van emotionele en sociale klachten zoals sneller boos worden, uitbarsten in een huilbui, terechtkomen in een sociaal isolement of kampen met eenzaamheid.

Zie ook: uitgeput raken door je werk

Welke rol speelt hoogsensitiviteit?

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 5 personen hoogsensitief is. Bij hoogsensitiviteit (HSP) worden zintuigelijke prikkels dieper en anders verwerkt dan bij niet-hoogsensitieve personen.

Bij een teveel aan prikkels raak je als HSP’er overprikkeld en kun je te maken krijgen met bovengenoemde klachten. Vanzelfsprekend speelt hoogsensitiviteit ook op de werkvloer een rol. Neem je dit niet serieus, dan is de kans vrij groot dat je er last van krijgt.

Zie ook: loopbaancoaching hoogsensitieve mensen

Waardoor raak je overprikkeld op de werkvloer?

Je kunt overprikkeld raken op de werkvloer doordat:

  • je verplicht bent in kantoortuinen te werken terwijl je beter gedijt in rustige ruimten;
  • je continue in vergadering moet met collega’s terwijl je dit enorm veel energie kost;
  • je nooit een moment van rust ervaart in je werk;
  • je boven je niveau werkt of onder je niveau werkt;
  • je gevoelig bent voor sfeer en je aanvoelt dat er dingen in teams of onder collega’s niet goed lopen;
  • er veel geroddeld wordt op de werkvloer;
  • je veel telefoontjes moet verwerken en je hierdoor niet tot rust kunt komen;
  • jij je in pauzes niet even terug kunt trekken of even naar buiten kunt.

Wat kun je doen om te ontprikkelen?

Er zijn diverse manieren om een prettige werkomgeving te creëren. Zo helpt het bijvoorbeeld om voldoende rustmomenten in te bouwen. Plan voldoende prikkelarme momenten, beweeg veel en trek met enige regelmaat de natuur in.

Zuivere lucht heeft namelijk een positieve uitwerking op ontprikkeling en dit realiseer je bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen en zwemmen. Hoe bewuster je bent van je lijf, hoe eerder je doorkrijgt dat er te veel prikkels binnenkomen.

Hoe helpt loopbaancoaching je bij overprikkeld raken door je werk?

Ontprikkelen op je werk is vaak een stuk lastiger. Je hebt te maken met deadlines en je wilt vooral niet onder doen voor je collega’s. Gelukkig bied ik jou de nodige handvatten middels een loopbaancoachingstraject.

Dit helpt jou om met voldoende energie en plezier naar je werk te gaan én goed voor jezelf te zorgen. Juist als je moe en uitgeblust bent, sta ik klaar om je optimaal te ondersteunen.

Coaching: kraak je vitaliteitscode

Wil je meer energie in je werk en in je privé leven ervaren? Dan wil ik je kennis laten maken met mijn coaching ‘kraak de vitaliteitscode’. In korte tijd leer jij jouw persoonlijke vitaliteitscode kennen. Dat wil zeggen dat je jouw werkpatronen en overtuigingen gaat leren herkennen en doorbreken waardoor je onder aan de streep meer energie overhoudt.

Tijdens de coaching ga je aan de slag met je loopbaan, je leefstijl en je mindset. Samen gaan we dieper in op de materie waardoor je concrete stappen kunt zetten met betrekking tot jouw energieniveau en loopbaanvraagstukken.

Meer informatie: coaching vitaliteitscode

Contact met Tjepkema Coaching

Wil je overprikkeling op je werk tegengaan of tips krijgen hoe je omgaat met externe en interne prikkels?

Meld je aan voor een loopbaancoachingstraject bij Tjepkema Coaching. Het is mijn missie om de vitaliteit in je werk terug te vinden. Krijg inzicht in patronen en overtuigingen die je hierbij in de weg staan en werk samen met mij aan een nieuwe start.