Van baan veranderen als vijftigplusser

Van baan veranderen als vijftigplusser

Het is een schrikbeeld voor veel mensen: een andere baan vinden als je de vijftig gepasseerd bent. Hoewel het vaak gehoorde ‘vijftig is het nieuwe veertig’ zeker ten dele opgaat – en we met z’n allen veel vitaler en jeugdiger zijn dan de generatie vóór ons – komt toch het punt dat je voor je gevoel ‘te oud bent’ voor een nieuwe stap in je carrière. Maar doorgaan op de ingeslagen weg is ook niet altijd mogelijk of wenselijk. Hoe ga je er mee om wanneer je van baan wilt veranderen of wanneer je niet tevreden bent met je werk als vijftigplusser?

Herken je deze situaties?

Je hebt bijvoorbeeld altijd met veel plezier gewerkt in je huidige baan, maar je merkt de laatste jaren dat je meer vermoeidheidsklachten hebt, of zelfs pijnklachten die lang aanhouden en regelmatig terugkeren. De aard van de werkzaamheden is eigenlijk te zwaar voor je geworden, ook al zet je je wilskracht in om je taken te vervullen. De dagen waarop je níet werkt heb je nodig om bij te komen. Je wilt je collega’s niet in de steek laten, maar je vraagt je af hoe lang dit nog goed blijft gaan.

Of misschien heb je op dit moment geen baan en lukt het je ook steeds nét niet om een passende functie te vinden. Je herkent jezelf niet in het gevraagde profiel of je wordt niet uitgenodigd op een gesprek. Je zou graag ergens meedraaien in een constructief team en je ervaring inzetten voor een werkgever, maar het komt helaas niet tot een match.

Van baan veranderen als vijftigplusser

Lastig om van baan te switchen als vijftigplusser?

Wat is er precies aan de hand, waarom is het moeilijk om op jouw leeftijd van baan te switchen? Het is lastig om puur bij jezelf het antwoord op deze vraag te vinden. Zeker als je op dit moment nog een baan hebt. Je weet immers wat je hebt en niet wat je krijgt. Hoe erg zijn nu eigenlijk die vage klachten? En word je nu echt zo ongelukkig van de nieuwe koers of kun je er wel weer aan wennen? In dit geval kan loopbaancoaching een uitkomst zijn.

Wat zoek je precies in je werk, waar liggen je grenzen en wat heb jij nog te bieden? Waar word jij enthousiast van en hoe komt dat? Door samen deze vragen te verkennen help ik je een perspectief te ontwikkelen dat past bij de fase waarin je je bevindt. Zo ontdek jij wat je mogelijkheden en drijfveren zijn en welk werk het beste bij je past, vanaf dit moment tot aan je pensionering. En dat moment is nog best ver weg, toch?

Loopbaancoaching vijftigplusser

De meerwaarde van loopbaancoaching

Als je je afvraagt of je huidige situatie voor jou de beste is deze fase in je (professionele) leven, kan het enorm helpen om met iemand in gesprek te gaan die een objectieve kijk heeft en ook kennis van zaken. Ik help je om erachter te komen waarom je doet wat je doet, en om een passend perspectief te vinden op de arbeidsmarkt. Het gaat er niet om dat jij je aanpast tot het uiterste, maar dat je terechtkomt in een baan waar je met voldoening naar je werk gaat en die past bij je belastbaarheid.

Blijf niet in een situatie tot er echt complicaties optreden, voorkom dit moment! Als je werk doet dat fysiek zeer belastend is, of je merkt dat je op een andere manier structureel over je grenzen gaat, is het beter om proactief te zijn. Doorbreek het patroon, werp nieuw licht op de zaak en durf eerlijk te kijken naar jezelf en de toekomst. Dit kan door te kiezen voor loopbaancoaching.

Zie ook: wil jij meer werkplezier?

Marjon Tjepkema: achtergrond en werkwijze

Als coach, trainer en HRM-adviseur heb ik me jarenlang bekwaamd in het coachingsvak. Inmiddels werk ik als zelfstandig coach. Ik lever loopbaancoaching aan professionals, vooral binnen de sectoren zorg en onderwijs. Enkele van de thema’s waarbinnen ik veel expertise heb opgebouwd zijn stress en hooggevoeligheid.

Loopbaancoaching Overijssel

Vaak berusten mensen in de situatie die door de jaren heen zo is gegroeid. Of ze zitten vast in een bepaald beeld dat ze van zichzelf hebben. Mijn ondersteuning is erop gericht om deze patronen te doorbreken en te zorgen dat je weer leert te vertrouwen op je intuïtie.

Ik werk vanuit een gedegen theoretische basis, maar verdiep me in jouw persoonlijke situatie om maatwerk te leveren. Samen gaan we kijken naar jouw mogelijkheden en rekenen we af met ballast die je niet meer nodig hebt. Je kunt zowel individuele coaching bij me volgen als deelnemen aan een cursus in groepsverband. Samen kijken we eerst wat het beste bij jou en jouw situatie past.

Wil je mij beter leren kennen, zie ook: over mij en mijn werkwijze

Waar kan ik je mee helpen?

Je kunt bij mij terecht voor de volgende diensten:

Handige informatie

Op mijn site vind je blogs waarin ik mijn expertise met je deel. Heb je bijvoorbeeld deze blogs al gelezen:

Contact

Bel me op 06-30546837 of mail me via marjon@tjepkemacoaching.nl voor het maken van een afspraak.

Ik ondersteun en inspireer je hierbij graag.

Voor meer zelfvertrouwen en gezonde stress in werk!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Tjepkema coaching? Meld je dan hier aan!