Het geschenk

hypnose, tjepkema coaching, stress, burn-out loopbaan
Auteur: Edith Eger

12 lessen die je leven kunnen redden.

Wat maakt dat ik enthousiast ben over dit boek?

Edith Eger is een van oorsprong Hongaarse vrouw die op haar 16e in kamp Auschwitz terecht komt en dit samen met haar zus overleeft terwijl hun moeder op de dag van aankomst vergast wordt. Op haar 91e schrijft ze haar eerste boek “de Keuze” (overigens ook een enorme aanrader om te lezen, lees je in één ruk uit) en dit jaar heeft ze ook nog dit boek “Het Geschenk” geschreven waarover dit boekverslag gaat.

Waar gaat het boek over?

Op haar 16e danst ze voor dr. Josef Mengele, de beruchte Engel des Doods in kamp Auschwitz. In mei 1945 wordt ze meer dood dan levend door de bevrijders tussen een stapel lijken gevonden, weegt ze nog maar 32 kilo, heeft ze een gebroken rug, buiktyfus, longontsteking, pleuritis en een levensgroot trauma. Ze kwam er fysiek redelijk bovenop maar voelde zich nooit echt vrij omdat ze jarenlang haar traumatische verleden niet kon toelaten en verwerken. “Maar, zegt ze, vrijheid betekent dat we moed verzamelen om de gevangenis af te breken, steen voor steen.

Ze had permanent slachtoffer kunnen blijven, getekend door wat buiten haar macht lag, toch maakte ze de keuze om te genezen. Al vroeg realiseerde ze dat de ware vrijheid alleen te vinden is door vergevingsgezindheid, loslaten en verder gaan. In, en door Auschwitz leerde ze vele wijze levenslessen. Ze draaide haar leven om, en heeft een glansrijke carrière als psychotherapeut, ook nu nog op hoge leeftijd! Door haar opleiding met haar levensuitdagingen te combineren, heeft ze talloze mensen geholpen door verder te gaan dan hun problemen, hoe onoverkomelijk ze deze problemen ook geloofden. Haar levensmissie is om mensen te helpen de keuze te maken te genezen en te helen.

Even kort over haar vorige boek “de Keuze”: dit boek bestaat uit drie delen: het verhaal van Auschwitz, hoe ze haar leven in Amerika heeft opgebouwd en een groot deel van haar leven met haar helingsproces aan de slag gaat, hoe ze psychotherapeute is geworden en het derde deel bestaat uit verhalen en haar aanpak bij haar cliënten. Het boek eindigt met een heftige cliffhanger die de titel van het boek verklaard.

Het boek “Het Geschenk” is een soort vervolg op “de Keuze”. In dit nieuwe boek schrijft ze alle lessen die ze geleerd heeft om te helen en die ze door wil geven. Het boek draagt ze op aan al cliënten waarvan ze (nog steeds) zoveel leert. Haar cliënten hebben haar de moed gegeven om naar Auschwitz terug te keren en aan haar reis naar vergeving en vrijheid te beginnen. Haar cliënten inspireerden haar ook door hun eerlijkheid en moed. Voor mij is hiermee al de titel verklaard. De subtitel, “12 lessen die je leven kunnen redden”, gaat over de lessen die ze je mee wil geven zodat ook jij kunt helen en je uit je gevangenis van overtuigingen en patronen komt.

De 12 sleutels om je te bevrijden uit:

 1. Slachtofferrol
 2. Vermijding
 3. Verwaarlozing
 4. Gevangenis van geheimen
 5. Schuld en schaamte
 6. Onverwerkt verdriet
 7. Starheid en rigiditeit
 8. Wrok
 9. Verlammende angst
 10. Veroordelen en vooroordelen
 11. Hopeloosheid
 12. Niet-vergeven, woede

Als je met deze sleutels aan de slag gaat en je patronen doorbreekt en je pijn in het leven heelt, is dat een geschenk. Ook voor je nageslacht.

Edith Eger heeft dit boek geschreven dan ook met een boodschap geschreven: Wil je de pijn doorgeven, of geef je een geschenk door?

Wil jij ook je patronen en overtuigingen doorbreken? Wil jij je vitaliteitscode kraken?

Ik inspireer en help je graag. Ik heb naast coaching ook hypnose om je patronen en overtuigingen te doorbreken. Nieuwsgierig? Ga je de uitdaging aan? Bel of mail me en we maken een kennismakingsafspraak om verder in te gaan op jouw vraag.

Wil jij ook wat anders in je werk?

Als coach, trainer en HRM-adviseur heb ik me jarenlang bekwaamd in het coachingsvak. Inmiddels werk ik daarnaast alweer ruim 7 jaar als zelfstandig coach. Ik lever loopbaancoaching aan professionals, vooral binnen de sectoren zorg en onderwijs. Enkele van de thema’s waarbinnen ik veel expertise heb opgebouwd zijn loopbaanvraagstukken in relatie tot vitaliteit, stress, hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid.

Vaak berusten mensen in de situatie die door de jaren heen zo is gegroeid. Of ze zitten vast in een bepaald beeld dat ze van zichzelf hebben. Mijn ondersteuning is erop gericht om deze patronen te doorbreken en te zorgen dat je zelf weer aan het roer gaat staan van je leven en weer leert te vertrouwen op je intuïtie.

Ik werk vanuit een gedegen theoretische basis, maar verdiep me in jouw persoonlijke situatie om maatwerk te leveren. Samen gaan we kijken naar jouw mogelijkheden en rekenen we af met ballast die je niet meer nodig hebt. Ik heb een speciaal online programma geschreven, kraakjevitaliteitscode.nl Ik ga ervan uit dat ieder mens zijn unieke vitaliteitscode te kraken heeft in werk en privé. In een aanvullend persoonlijk coaching traject gaan we jouw code kraken. Ik ondersteun je hierbij met al mijn kennis en kunde. Het is altijd een traject op maat. In een kennismakingsgesprek bespreken we eerst wat het beste bij jou en jouw situatie past.

Wil je mij beter leren kennen, zie ook: over mij en mijn werkwijze

Contact

Bel me op 06-30546837 of mail me via marjon@tjepkemacoaching.nl voor het maken van een afspraak.

Ik ondersteun en inspireer je hierbij graag.

Voor meer zelfvertrouwen en gezonde stress in werk!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Tjepkema coaching? Meld je dan hier aan!